Vier vooraanstaande maritiem bedrijven presenteren challenges waar de studenten in teamverband oplossingen voor moeten verzinnen.


Oceanco heeft als uitdaging: Hoe kunnen wij onze werf in Zwijndrecht vergroenen om hem Future Proof te maken? De teams gaan oplossingen bedenken voor de energieopwekking op het terrein, de wens voor een energieneutrale loods of om het verkeer tussen vestigingen Alblasserdam en Zwijndrecht vergroenen.

 

Van der Leun ziet een toekomst voor zich waarin er steeds minder mensen aan boord van een schip zullen zijn. En op een gegeven moment varen schepen autonoom zonder dat er nog personeel aan boord is. Dat vergt een heel ander ontwerp van de systemen (aandrijving, elektronica, etc.) aan boord van een schip. De teams gaan kijken naar wat dat betekent voor de aandrijving van de schepen. Naar wat dat betekent voor het inspelen op gebeurtenissen  (bijv. een storing) op het schip. En, naar wat dat betekent voor het inspelen op externe gebeurtenissen (het weer, andere schepen, etc.).

 

De wereld van de jachtbouw is competitief. De uitdaging van Feadship is: Hoe kunnen wij jachten modulair bouwen waarbij het resultaat nog steeds een uniek, maatwerk jacht is voor de veeleisende klant? De wens is om de jachten in meerdere secties te bouwen die later dan samen één schip vormen. De machinekamer bevindt zich altijd in één sectie. De teams gaan kijken naar wat dit betekent voor het productieproces. Naar wat dit betekent voor het inbouwen van de voortstuwing. Of, de teams gaan kijken naar hoe een jacht, tijdens het gebruik, kan bijdragen aan een beter milieu.

 


Damen heeft meerdere werven in Nederland. De werf in Amsterdam doet bijvoorbeeld scheepsonderhoud (groot en klein). Sommige activiteiten op de werf, zoals een schip op blokken zetten, wordt al meer dan 100 jaar op dezelfde manier gedaan. En tegelijkertijd moeten de werven inspelen op nieuwe ontwikkelingen en eisen ten aanzien van milieu, klimaat en energie. Damen heeft als uitdaging dat haar werven zullen moeten inspelen op nieuwe ontwikkelingen en eisen ten aanzien van milieu, klimaat en energie.